2010. július 3., szombat

Rozetta medál lépésről lépésre 1. rész

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Szekeres Boginak, hogy közzé tette a Varuna és Mitrá mintákat!
Az már az én problémám, hogy nem vagyok képes mintát olvasni, szóval nekem egyik sem sikerült sajnos :-((  Viszont mivel van egy csomó óriási fánk alakú csiszolt gyöngyöm, Bogi alapötletéből kiindulva kezdtem ezt a Rozettát kialakítani.

Összeválogattam különféle méretű és formájú gyöngyöket, az alapot - mint Boginál is - a nagyméretű fánkok adták. A színük közép aranybarna, így hozzá válogattam színben harmonizáló gyöngyöket, bronzot, aranyat, irizáló narancsot.


Anyagszükséglet:
- 0,14-es damil duplán
- 5 db. 8 mm-es csiszolt üveggyöngy (fánk)
- 5 db. 6 mm-es rombusz, vagy csiszolt üveg gyöngy
- 15 db. 4 mm-es csiszolt üveg (rizs) gyöngy
- 2-2,5 mm-es kása 50-60 db.
- normál, kb. 1,5 mm-es kása  (bolti méret szerint 11-es)
- nagyon apró, 1 mm-es kása (bolti méret 15-ös) 
1. sor
Kezdésnek fűzzünk fel 5 db. 8 mm-es fánkot és mindegyik közé 1-1 2 mm-es gyöngyöt.

Kétszer menjünk körbe a gyöngysoron, hogy jó erősen tartson és szorosan csomózzuk meg a damilt. Én nagyon vékony, 0,14 mm-es damilt használtam duplán, mert ezt át lehet fűzni a gyöngyfűző tűn.
2. sor
A 2 mm-es gyöngyből kiindulva fűzzünk 9 méz-színű kását a damilra és öltsünk a következő 2 mm-es gyöngybe. Ismét 9 kása, így haladjunk körbe.

3. sor
Az előző fotó szerint öltsünk ki a méz-kásából és minden második szem fölé fűzzünk egy-egy 2 mm-es gyöngyöt. Szirmonként összesen 4-et.

Amikor egy szirmon a negyedik 2 mm-es gyöngyöt is felfűztük, a tűt az adott szirom utolsó és a következő szirom első kásáján kell csak átvezetni, az 1. sor 2 mm-es gyöngyszemén nem!

Így lesz szép tömör és szoros a medál. A fotón csillaggal jelöltem, hogy az előző sor melyik szemein kell átölteni. A tű a következő, 4. sor kezdő pozícióját mutatja.

4. sor
Az előző sor minden szeme közé 1-1 méz-kását fűzünk a szirmokon, összesen 5 * 3-at, a szirmok találkozásához pedig 1-1 bronzot.

Az utolsó bronz után visszaértünk a sor elejére, öltsünk a következő 2 mm-es-be és az utána következő méz-kásába.

5. sor
Az előző 2 utolsó lépésben tehát egy 2 mm-es és egy 1 mm-es kása szerepelt.
Elfordítottam a munkát, hogy jobban látszódjanak a további lépések. Ezen a fotón is csillaggal jelöltem azokat a szemeket, amin átöltünk és nyíllal az új sor gyöngyeit.
Minden 2mm-es mellé egy méz-kását fűzünk, szirmonként négyet.


Ha jól dolgoztunk, kicsi hatszirmú virágok alakulnak ki körben a fánkok peremén.
 
A szirom tövénél a 4. kása után öltsünk vissza a 2. sor csillaggal jelölt szemeibe, majd folytassuk 4 újabb szemmel a következő szirmon.
 
Visszafordítottam a medált, hogy ebből a nézetből is megnézhessétek minek kellene kialakulni. A fehér pöttyök  itt az 5. sor szemeit jelzik.


6. sor 
Szirmonként 3-3 rizs szemet fűzünk úgy hogy egy bronz kásával visszafordulunk minden rizs tetején.


Fűzzünk át a szirom első 2 mm-es gyöngyszemén. Fűzzünk a tűre egy rizst és egy bronz kását. Öltsünk vissza a rizsbe és öltsünk be a szirom következő 2 mm-es kásájába, ismételjük 3-szor. Így a 2 mm-es gyöngyök közé kerülnek a rizs szemek.

Fűzzünk át a szirom utolsó 2 mm-es szemén, majd a mellette lévő bronz kásán és a következő szirom első 2 mm-es szemén.Haladjunk körbe.

7. sor
Az előző sor rizsszemeinek tetején lévő bronz kásák közé fűzzünk szirmonként 2-szer 1db. 2 mm-es kásat, 1 méz-kását és ismét 1 db. 2 mm-es kását.
A szirmok töve fölé 1-1 6 mm-es rombusz kerül.
(a képen még 6 mm-es fánk van, de később kicseréltem, mert nem adott szép kerek formát vele a medál. A rombusz lett a befutó, lásd a következő fotókon.)

Ha körbeértünk, csatlakozzunk be a sor első szemébe, következik az utolsó sor.


8. sor
Az előző sor minden 2 mm-es gyöngyszeme mellé fűzzünk 3-3 15-ös arany kását. Ha körbeértünk dolgozzuk el a szálat.

Az eddig elkészült munka is elég mutatós, ha valaki nem akarja tovább bonyolítani így is használhatja medálnak, kitűzőnek, vagy nyakék részeként.A II. részben a díszítés lépéseit mutatom be lépésről-lépésre. Hamarosan...

6 megjegyzés:

 1. Gyönyörű nyakék! Köszönöm a mintát!

  VálaszTörlés
 2. De jó!
  Köszönöm, hogy megosztottad velünk :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép! Én is köszönöm :)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon nagy köszönet, pont figyel pár fánk a dobozomban, megtetszettek de nem tudtam mihez kezdeni velük - most már tudom, hála Neked!

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm Lányok!
  Cserébe kérek szépen egy szívességet, ha a leírásban bármi hiba van, kérlek jelezzétek, mert akkor korrigálnom kell!
  Kösziiiii

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...