2009. augusztus 12., szerda

A scoubidou csomózás leírása

Szeretem kitologatni a technikák határait, ezért sokáig gondolkodtam azon, hogy miként lehetne körbe haladva hengeres formákat csomózni.

Utólag visszagondolva talán a kosárfonó ismeretem segített a megoldásban, hiszen lényegét tekintve hasonló módszerrel készül ez is.

Ugyanúgy kezdtem a munkát, mint ahogyan azt a csomózott fülinél már leírtam. Itt azonban 7 szálat fűztem át a kis karikán, utána összefogtam a köteg két végét és ráhúztam ezt a díszes fém gyöngyöt. Így lett összesen 14 szálam.

A jó láthatóság kedvéért az egyik fekete szálat választottam vezetőnek, ez a szál lesz segítségünkre a sorok lezárásában. (A zöld szál csak a munka felfüggesztésére szolgál)

1. A szálakat kicsit rendezzük el körben, a színek egymás melletti sorrendje határozza majd meg a csíkok sorrendjét. Folyamatosan haladunk mindig balról jobbra. Az első szálat (kék) rácsomózzuk a fekete vezetőre.















2. Ugyanezzel a kék szállal jobbra haladva minden lelógó szálra kötünk egy csomót, amíg körbe nem érünk.















3. Az első sor után így néz ki a munka.















4. Most jön a lényeg. Bevallom, a karkötőt nem így készítettem! Az történt, hogy most, mikor a leírás fotóillusztrációja miatt ezt a kis darabot csomóztam és a munkát állandóan meg kellett szakítanom a fotózás miatt, "elrontottam" a sorváltást és így keletkezett a vezető szál amiből nem készül csomó, viszont szép csigavonalban tekeredik lefelé. A karkötőnél váltó csomóval kötöttem össze a szálakat, de az koránt sem adta ezt az egyenletes szép eredményt. Szóval mindig tanul az ember!

Sorváltás:
- miután az utolsó lógó szálra is rákötöttük a csomót, az első sor fonalát vezessük el a vezető szál alatt jobbra
- a vezető szál melletti bal első szál lesz a második sor fonala, ezt kell jobbra haladva minden lelógó szálra rácsomózni
- az első csomó a (fekete) vezető szálra kerül (fotó)
- a második csomó pedig az előzőekben a fekete vezetőszál alatt jobbra igazított "első sor" fonalára















- a harmadik a jobbra következő szálra és így tovább.















Minden sorváltásnál így járjunk el és gyönyörködjünk a szép egyenletes munkánkban. Csak első ránézésre tűnhet bonyolultnak ez a minta, de kezdőknek azért nem való.

A gyakorlott kezek hamar ráfognak érezni a technikára és büszke leszek, mikor a szebbnél szebb alkotásokat látom majd az oldalaitokon.

2 megjegyzés:

  1. De jóóó!!
    Nem lehetett kis munka így elkészíteni a karkötőt, de megérte! :)
    Már egy ideje a fejemben van egy ötlet, az ábráid segítségével talán meg is tudom valósítani. Hihetetlen, mikre vagy képes! :))

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsian várom! Örülök, hogy segített a leírás, végül is ezért csinálom az egészet. :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...