2014. november 9., vasárnap

Gyöngyös karácsonyfadísz - Beaded Christmas tree decoration

Megállathatatlanul közeledik a Karácsony!
Mivel már egy ideje érlelődik bennem ennek a gyöngyös dísznek az ötlete, gyorsan megosztom, hogy még legyen időtök elkészíteni.

PET palackokat használtam alapnak az újrahasznosítás jegyében. A zöldek ettől még jobban is érezhetik magukat, szóval lássunk hozzá!
 

1. kép
Két darab 0,5 literes PET palack tetejét a képen látható módon levágjuk. Én sniccert használtam.
Legyünk óvatosak, bármilyen eszközt is használunk, mert az üveg nyílása alatti rész kemény! (1. kép)
 
Az a jó palack, aminek a felső része gönybölyded, a kettő összefordításából szép ovális formát kaphatunk.

2. kép

A két rész ragasztásához én kétkomponensű ragasztót használtam, mert az nem oldja a műanyagot, nem mattítja be a felületet.

Ha nem akar egymásba csúszni a két rész, az egyiknek óvatosan  lapítsuk be a szélénél és úgy toljuk rá a másikat. Igazítsuk az illesztést úgy, hogy kb. 1 cm átfedésben legyenek a szélek. (2. kép)
 
Nem akarom sajnáltatni magam, de a hálót vagy négyszer lebontottam, mire rájöttem a helyes megoldásra, ami persze így utólag pofon egyszerű.
Nektek már nem kell próbálgatni, itt a leírás:


3. kép

11-es kásagyöngyöt és 4 mm-es bicone kristályt használtam a hálóhoz. A gömb magassága a nyakig kb. 8-9 cm.Egy kezdő szem után folyamatosan fűztem 7 kása, 1 bicone váltakozásával az első sort összesen 8 x a sor végén 7 kása, aminek az utolsó szemével visszafordultam 6 kásán és a sor utolsó bicone gyöngyén. (3. kép)


4. kép
Innen folytatjuk a munkát, most már a láncszemekkel. 7 kása 1 bicone és az első sor 6. bicone-ján átöltünk. (4. kép)5. kép
Ismét 7 kása 1 bicone és az első sor 4. bicone-ján át, a következő után pedig a másodikon. 7 kása 1 bicone 7 kása és fordulunk. (5. kép)


6. kép

A 6. képen jól látszik minden, nem is írom le.
7. kép

Szintúgy a folytatás a 7. képről szépen leolvasható.8. kép

Menet közben méregessük a rácsunkat, a gömb köré. Amikor már már majdnem körbeéri, akkor nézzük meg hogyan is áll a munkánk. Akkor tudjuk összekötni a két oldalt ha valami ilyesmit látunk magunk előtt 8 kép.

Az utolsó fordulónak (képen balra) alul, a kezdésnek (képen jobbra) felül kell lennie.

7-7 kása gyönggyel kössük össze a csillaggal megjelölt szemeket és el is készült a hálónk.


9. kép

Most már rátehetjük a gömbre a hálót. A pirosat én kicsit rövidnek találtam, ezért alul a sorok fordulószemei közé egy-egy kását fűztem, a lyuk így nagyobb lett, mint az arany-kéken, de a háló felső széle így kicsit feljebb tudott kerülni.
Tehát vagy köztes szemekkel, vagy anélkül, kössük össze alul a sorok utolsó szemeit. (9. kép)

Én amikor körbeértem elkötöttem a szálat, hogy jó szoros maradjon a munka. Egy soron ezután haladjuk felfelé a felső széle felé a hálónak.


10. kép
A hálóm a palack felső peremétől 1 cm-el lejjebb ért véget, ezért a felső szélszemek közé is fűztem gyöngyöket. 1 kása 1 bicone 1 kása került minden egyes szélszem közé. Ha feljebb érne a háló széle, elég lenne csak a bicone is valószínűleg, ezt az adott munka dönti el, úgyis látni fogjátok!

Miután egyszer körbeértem, még egy sort fűztem körbe, az előző sor bicone-jai közé egy-egy kását téve. Ettől a két sortól a lezárás jó szoros lett. (10.kép)

Vékony drótból akasztót rögzítettem a lezáró sorra egymással szemben két oldalon


A palack pereme alá tekla gyöngyökből és strasszos köztesekből "gallért" tettem, ez egyrészt odafogta az akasztót a palack széléhez, másrészt kitöltöttel a háló és perem közti részt. A palack száját selyem szalaggal és masnival díszítettem.

Jó sok gyöngy fogyott, darabonként kb.10 gramm kása és vagy 150-160 db. bicone.

Ha valaki szeretne más gyöngyös díszt is, ezen a linken megtalálja gyöngy angyalkám leírását is.

http://ildigo.blogspot.hu/2009/12/gyongy-angyalka-leirasa-beaded-angel.htmlNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...