2009. június 20., szombat

Afrikai nyakék I. rész / African necklace part one

Majd' húsz évvel ezelőtt egyiptomi barátomtól kaptam ezt a gyönyörű nyakláncot. Jól megnézegettem és szembetűnő volt, hogy csak egy szál cérnára fűzték. Mivel a darab rögtön a kedvencem lett és sűrűn viseltem pl. fehér "v" kivágású blúzokhoz, elhatároztam, hogy átfűzöm dupla szálas cérnára, hogy tartós legyen. Így kezdődött...

Aztán megfűztem különféle más színben is. A neten egyszer találkoztam a mintával, de most, mikor újra rákerestem az "African necklace" nem adta ki a leírást.
(persze, mert "beduin nyaklánc" a neve, köszi Dorotthea a linket!)

Mivel nagyon szépnek és dekoratívnak találom, közzé teszem a részletes leírást, hogy minél többen viselhessék ezt a pompázatos ékszert.


Leírás:
1. Két színből készül, a munkát a rojtos medál aljánál kezdjük. Három kék gyöngyből egy hurkot készítünk, majd 20 fehér következik. 4 további kék gyöngyből hurok, ez lesz a medál alsó csúcsa.













2. Ismét rojt: 20 fehér gyöngy, majd 3 kékből egy hurok visszafordulunk és visszaöltünk a 20 fehéren.
















3. A 4-es kék hurkon is haladjuk visszafelé úgy, hogy a fénykép szerint érkezzünk meg a szállal.
















4. Hat kék gyöngy következik úgy, hogy felfűzünk 6 gyöngyöt és a 3. szembe visszaöltve egy négy gyöngyből álló hurkot készítünk, utána a rojt jön, 20 fehér és 3 kék gyöngy felfűzésével.
















5. Ismét visszaöltünk a rojt 20 fehér gyöngyszemén, egyenesen tovább 4 kéken és felfűzünk 6 kék gyöngyöt.
















6. Szimmetrikusan a másik oldalon is elkészítjük a rojtot.
















7. Visszatérve a rojton a kép szerint a két kék hurok közé egy fehér hurkot fűzünk. (6 fehér, majd visszaöltve a harmadik szembe és még két fehér)
















8. Hat kékből szem, rojt, és vissza...
















9. Két fehér hurok az ábra szerint, majd 4 kék gyöngy hurokká formálva. Figyeljünk arra, hogy itt nem csak egy szemen kell átölteni, hanem kettőn!
















10. Szokás szerint vissza a rojton, átöltünk a kék hurok alsó két szemén és felfűzünk két kék gyöngyöt. Az ábra szerint átöltünk a gyöngyökön...
















11. ...majd még két kék szemen, a képen látható pozícióba érkezzünk meg.
















12. Hat kékből hurok és rojt a következő lépés.
















12. Az előző sornál leírtak szerint elkészítjük a következő sor hurkait, felváltva fehér-kék-fehér, majd 6 kék gyöngyből hurok és rojt. A 10. pontnál leírtak szerint folytatjuk a munkát.
















Amikor mindkét oldalon kész már 7-7 rojt, elkezdjük a medált fogyasztani. A fényképet kinagyítva leolvasható a minta. A kásagyöngy méretétől függően változhat kissé a méret, az én munkámnál a medál 4,5 x 4,5 cm-es négyzet, a rojt 3,5 cm.
















Folytatom ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...