2009. június 30., kedd

Kakaós csigás drót fülbevaló

Mint minden technikánál, itt is rengeteg változat készülhet.

Íme egy újabb ötletadó forma. Az alapot réz drótból hajlítottam, hét hurkot formáltam, az egészet kifliformára alakítottam és kalapáccsal kissé lelapítottam.

A másik sima rézből hajlított elem nagyon egyszerű, az alkatrészlista képen jól látható a formája.






Alkatrészek:
- 2 db. 3 szemes hajlított elem sima rézdrótból
- 2 db. kifliformára alakított 7 lyukú elem sima rézből
- 8 gyöngyszem bedrótozva
- 8 orsó műanyag bevonatos drótból és
- 10 csiga ugyanabból
















Minden darabot szerelőkarikával kapcsoljunk egymáshoz, ez alól kivétel a két sima réz elem, amik, ha pontosan dolgoztunk, tökéletesen egymásba illeszthetők. A két elem kapcsolódási pontjai 2 cm-re vannak egymástól.





2009. június 28., vasárnap

Drótékszer kicsit másképp

Húsz évvel ezelőtt az akkori munkahelyemen telefonosok cserélgették a kábeleket. Kolléganőmmel éppen nappalos műszakban voltunk és az egyik vidám szerelőfiú egy jókora, kb. egy méteres, vastag telefonkábel darabbal suhintgatott felénk viccesen. (Akkor még én is egy húszassal kevesebb voltam, minden tekintetben. ;-) )
A vastag fekete kábelből vékonyabb, színes drótok kandikáltak ki, el is kértem, hogy közelebbről is megszemlélhessem. Rengeteg, színes műanyaggal bevont egyeres rézdrót volt benne és valahogy meglódult tőle a fantáziám, úgyhogy elkértem a fiútól és elkezdtem szétszedni az egészet.
Több tucat különféle színű drótom lett, amiket szépen összetekertem szálanként és belőlük fülbevalókat hajlítgattam. Bár egy darabot sem adtam el, évekig őrizgettem az akkor készült, legalább 30 pár fülit.
Barátnőm unszolására most kicsit ránc felvarrva bemutatom, mire lehet használni ezeket a műanyag bevonatú réz drótokat.


















Amikre még szükségünk lesz: különféle vastagságú sima réz drótok, csípőfogó, kúpos fogó, laposfogó. Ja és gyöngyök, ezekkel dobjuk fel az amúgy is kissé rendhagyó drótos technikát.
















A lila fülbevaló elkészítéséhez az alábbi alkatrészekre lesz szükség:
- réz drótból hajlítsunk két nagyobb, kb. 5 mm. átmérőjű karikát,
- 2 "violinkulcsot",
- 2 kígyó alakú elemet, egyik oldalán 5, a másikon 4 szemmel
- 10 gyöngyből készítsük el a drótozott szemeket a fotó szerint
- színes drótunkból hajlítsunk 8 csigát és 8 orsót.
















Tervezzük meg, hogyan illeszkedjenek egymáshoz az alkatrészek. Szerelőkarikával, vagy réz drótból hajlított és levágott karikákkal illesszük egymáshoz a darabokat.
















Az egészet passzítsuk a fülbevaló akasztóhoz és már kész is.












2009. június 25., csütörtök

Afrikai nyakék II. rész / African necklace part two

Az első részben leírtam az "Afrikai nyakék" medál részét, íme a folytatás.

A lánc kétoldalt további 4-4, a medálhoz hasonló, de annál kisebb négyzettel folytatódik, amiket gyöngysorok kötnek lazán egymáshoz. Elkészítése történhet úgy, hogy megfűzzük a nyolc kis négyzetet és összekötögetjük őket a szimpla füzérekkel.

A kis négyzet fűzése megegyezik a medáléval, csak a rojt nélkül készül, az összekötők gyöngy darabszáma pedig az alábbi fotókról leolvasható.

Én valahogy nem annyira szeretem a fenti módszert, ezért inkább a folyamatosan haladó fűzést választottam, ahol csak az időnként elfogyó cérnát kellett pótolnom, takács csomó használatával.

A leírás itt is bonyolultabb, mint az elkészítés. Gyöngyről-gyöngyre haladok majd, de az egyértelmű részeket csak jelzés szinten érintem.


1. Hat fehér, 4 kékből hurok (ez lesz az első kis négyzet alsó csúcsa) 10 fehér és visszaöltünk az előző sor fehér szélszemébe. A három hurkon vízszintesen haladjunk át a baloldalra.
















2. Ismételjük meg az előzőeket, de fordítva: 10 fehér 4 kékből hurok, 6 fehér és öltsünk felfelé a következő sor fehér hurok csúcsába.
















3. 6 kékből készítsük el a medál felső csúcsát, majd 6 fehér összekötő, 4 kékből hurok +2 kék és át az alsó kék hurok felső szemén.
















4. 2 kék +4 kékből hurok, majd 18 fehér összekötő. A lefelé következő sor kék hurkába kívülről beöltünk úgy, hogy a szintén lefelé következő sor első fehér hurkánál érkezzünk meg kifelé.

















5. 25 fehér összekötő következik, majd 4 kékből szem, 2 kék, át az előző sor kék szemen, majd 2 fehér, 4 fehérből szem, 2 fehér és át a kék szemen.
















6. Hat fehér összekötő után öltsünk át a medál kék csúcsszemén, lefelé haladva jussunk el az alatta lévő sor szélső fehér csúcsából kifelé. 6 fehér összekötő jön, majd 4 kékből szem, +2 kék és át az előző sor kék szemén.
















7. A további lépések a másik oldallal megegyeznek és az ábráról leolvashatók.
















8. Hat összekötő után öltsünk be a csúcs szemébe balról, haladjunk át a jobboldali 6-os összekötőn és a végén található kék szemen úgy, hogy a felső gyöngy bal oldalára érkezzünk meg a fűzőszállal. Fűzzünk fel 6 kék gyöngyöt.
















9. Az utoljára felfűzött 6 kék szem utolsó 4 gyöngyéből készítsünk szemet és fűzzünk vissza au utolsó 2 kéken, de öltsünk át az előző sor szélső hurkának kék szemén is! 2 fehér 4-ből hurok, 2 fehér, át az előző sor fehér hurkán. Ismét 2 fehér 4-ből hurok, 2 fehér és át a kék hurkon. 2 kék 4-ből hurok és 32 fehér összekötő, majd be a lefelé következő sor kék szélső hurkán át a túloldalra. Ez a néhány ide-oda fűzés feleslegesnek tűnhet, de ad egy kis tartást a munkánknak, erősíti a medált keresztben.
















10. OK. megérkeztünk a baloldalra. 32 fehér összekötő. 4 kékből szem, 2 kék, át az előző sor kék szemén. Fűzzük meg értelemszerűen a két fehér hurkos elemet és utána egy kéket úgy, mint a szemközti oldalon.
















11. A 6 szemből készült kék hurokban forduljunk vissza balra és fűzzünk egy fehér, egy kék, ismét egy fehér hurkos elemet 8-8 gyöngyből. * 23 fehér összekötő következik 4 kékből hurok, 3 kék 2 fehér, 4 fehérből hurok, 5 fehér, 4 fehérből hurok, 2 fehér 3 kék, 4 kékből hurok. Itt nagyon figyeljünk a szemek számára, mert most alulról kezdtük el a következő kis négyzetet. A továbbiakban ezt lefelé, az alatta lévő négyzetet pedig felfelé gyarapítjuk. ;-)
23 fehér összekötő után a kék szemen befelé, a fehér hurok gyöngyein felfelé fűzzünk át.
















12. Kékből két hurokelemet fűzünk és egy14 szemes fehér összekötővel folytatjuk. 2 kék szem után beleöltünk a felső négyzet baloldali kék hurokelem utolsó önálló gyöngyszemébe, majd még egy kék gyöngyöt fűzünk és visszaöltve az első kék (összekötő utáni) gyöngybe, befejezzük a 4-es kék hurkot. 3 kék és 4 fehér után beleöltünk a felső két fehér hurokelemet összekötő 5 gyöngyből a középsőbe.
















13. További 1 fehér és visszaöltve a hurok első szemébe lezárjuk, majd 2 fehér 5 kék után készítsük el a szélső kék hurokelemet. A hurok első szemébe visszaérkezve folytassuk a 14 szemes fehér összekötővel. Visszaöltve az alsó négyzet felső fehér hurokelemébe, felfelé a kék hurkon öltsünk át, hogy elkészíthessük kis négyzetünk csúcsát 8 fehér gyöngyszemből. Hét fehér gyöngyöt fűzzünk fel összekötőnek.
















14. 2 kék után beöltünk a felső sor utolsó hurokelemének önálló kék gyöngyszemébe, még egy kék és befejezzük a hurkot. 2 kék átöltünk az alsó kis négyzet felső fehér csúcsán, 3+1 kék és beleöltünk a felette lévő kék hurokelembe. 1 kék és fejezzük be a hurkot. 7 fehér összekötő után öltsünk vissza az alatta lévő négyzet fehér hurkába és óvatosan felfelé haladva jussunk el a piros csillaggal jelölt pontig. Folytassuk a 11-es pont piros csillagtól.
















Négy kis négyzetet készítsünk el mindkét oldalon. A legfelső négyzeteknél a felső élekhez már nincs összekötő, csak simán fűzzünk oda-vissza, míg el nem érünk a csúcsáig.
Fűzzünk fel 2x20 fehér gyöngyöt és az első 20 szemen öltsünk vissza. Egy nagyobb láncszemet kapunk. Fűzzünk fel 10 kék gyöngyöt és ismét 2x20 fehéret. Ebből is formáljunk láncszemet, összesen 11 ilyet készítsünk, majd a másik oldal legfelső négyzetének a csúcsával dolgozzuk össze.







Elkészült az alkotásunk!

Hordhatjuk farmerrel és sima fehér pólóval, vagy akár alkalmi ruhákhoz is és biztosak lehetünk nyakékünk tekintetekre gyakorolt hatásában.

















2009. június 20., szombat

Afrikai nyakék I. rész / African necklace part one

Majd' húsz évvel ezelőtt egyiptomi barátomtól kaptam ezt a gyönyörű nyakláncot. Jól megnézegettem és szembetűnő volt, hogy csak egy szál cérnára fűzték. Mivel a darab rögtön a kedvencem lett és sűrűn viseltem pl. fehér "v" kivágású blúzokhoz, elhatároztam, hogy átfűzöm dupla szálas cérnára, hogy tartós legyen. Így kezdődött...

Aztán megfűztem különféle más színben is. A neten egyszer találkoztam a mintával, de most, mikor újra rákerestem az "African necklace" nem adta ki a leírást.
(persze, mert "beduin nyaklánc" a neve, köszi Dorotthea a linket!)

Mivel nagyon szépnek és dekoratívnak találom, közzé teszem a részletes leírást, hogy minél többen viselhessék ezt a pompázatos ékszert.


Leírás:
1. Két színből készül, a munkát a rojtos medál aljánál kezdjük. Három kék gyöngyből egy hurkot készítünk, majd 20 fehér következik. 4 további kék gyöngyből hurok, ez lesz a medál alsó csúcsa.













2. Ismét rojt: 20 fehér gyöngy, majd 3 kékből egy hurok visszafordulunk és visszaöltünk a 20 fehéren.
















3. A 4-es kék hurkon is haladjuk visszafelé úgy, hogy a fénykép szerint érkezzünk meg a szállal.
















4. Hat kék gyöngy következik úgy, hogy felfűzünk 6 gyöngyöt és a 3. szembe visszaöltve egy négy gyöngyből álló hurkot készítünk, utána a rojt jön, 20 fehér és 3 kék gyöngy felfűzésével.
















5. Ismét visszaöltünk a rojt 20 fehér gyöngyszemén, egyenesen tovább 4 kéken és felfűzünk 6 kék gyöngyöt.
















6. Szimmetrikusan a másik oldalon is elkészítjük a rojtot.
















7. Visszatérve a rojton a kép szerint a két kék hurok közé egy fehér hurkot fűzünk. (6 fehér, majd visszaöltve a harmadik szembe és még két fehér)
















8. Hat kékből szem, rojt, és vissza...
















9. Két fehér hurok az ábra szerint, majd 4 kék gyöngy hurokká formálva. Figyeljünk arra, hogy itt nem csak egy szemen kell átölteni, hanem kettőn!
















10. Szokás szerint vissza a rojton, átöltünk a kék hurok alsó két szemén és felfűzünk két kék gyöngyöt. Az ábra szerint átöltünk a gyöngyökön...
















11. ...majd még két kék szemen, a képen látható pozícióba érkezzünk meg.
















12. Hat kékből hurok és rojt a következő lépés.
















12. Az előző sornál leírtak szerint elkészítjük a következő sor hurkait, felváltva fehér-kék-fehér, majd 6 kék gyöngyből hurok és rojt. A 10. pontnál leírtak szerint folytatjuk a munkát.
















Amikor mindkét oldalon kész már 7-7 rojt, elkezdjük a medált fogyasztani. A fényképet kinagyítva leolvasható a minta. A kásagyöngy méretétől függően változhat kissé a méret, az én munkámnál a medál 4,5 x 4,5 cm-es négyzet, a rojt 3,5 cm.
















Folytatom ....

2009. június 19., péntek

Afrikai nyakék / African necklace

Részletes leírása hamarosan...

2009. június 14., vasárnap

Csomózott munka szélesítése pótszálakkal

Íme két kép a pótszálak hozzáadásának mikéntjéről a korábbi leírás szemléltetéséhet.













A legszélső szálra egyszerűen ráhurkolunk egy pótszálat és azzal folytatjuk a csomózást.
A következő szálat az előző mellé hurkoljuk.

2009. június 12., péntek

Hogyan kezdjük el a csomózott fülbevalót / How to start the macrame earrings


















A kicsi csomózott fülik igazi karriert futnak be a világhálón, így felmerült az igény, hogy bemutassam a munka elkezdését, mivel az kissé különbözik a karkötőétől.
Íme:
















Hat szál dupla hosszúságú (a fülbevalóhoz durván 60-70 cm. kell) fonalat átfűzök egy kicsi, 2-4 mm átmérőjű karikán úgy, hogy az a fonalköteg közepére kerüljön.
A köteget a két végénél passzítva összefogom és az így már 12 szálat átfűzöm egy szép gyöngyszemen, vagy összecsomózom őket szorosan a karika tövénél.

















A karikára kerül a legvégén a fülbevaló akasztója.


















12 szállal kezdem a munkát, amit majd két oldalon kiegészítek 6-6 plusz szállal, hogy megkapjam a végleges szélességet, ahogyan azt már korábban leírtam.

A többi már a fantáziánkon múlik.
Jó munkát!

2009. június 9., kedd

Peyote háromszög más színben















A konszolidáltabb színeket kedvelők kedvéért elkészítettem fehér-pirosban is. Mivel más medáloknál bevált, ezt is kitömtem vatelinnel. Így olyan kis kézbe simuló darab lett belőle.


Messziről olyan, mint valami szőttes párna. A boltban megvásárolható!




















Kapcsolódó anyagok:
Márta néni meglepije. (Ideje lenne már átadni. :-) )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...