2009. március 25., szerda

Gabika alkalmi szettje / Antique daisy chain set

Bizony-bizony kincset is rejtett Gabika ládikója. Megmutatom hogy mit.

Ezzel a szettel is azt szeretném megmutatni, hogy egy egyszerű alapmotívumból, jelen esetben a "kisvirágból" hogyan lehet az alapanyag, szín és kiegészítő díszítés variálásával különböző stílusú ékszereket készíteni.
























Ezt az antik hatású szettet kásagyöngyből és cicaszem gyöngyből fűztem. A "kisvirág" motívum a karkötőn két sorban, a medálon 3x3-as, a fülbevalón 2x2-es rombuszban helyezkedik el.
A medált sötétbarna gömbölyített bőrszálra fűztem, ami nem túl hosszú, mindössze 50 cm., így a medál nem kerül túl mélyre, szépen kiemeli a nyakat.

















A fülbevalókat és a medált is csepp alakú tekla gyönggyel díszítettem, ami rusztikus és alkalmi hatást kölcsönöz az ékszernek.
















A karkötőn a mágneses antikolt bronz kapocs erősíti a rusztikus hatást.

2009. március 16., hétfő

Gabika kincses ládikója (lépésről lépésre) / Treasury case (step by step)

Szeretett unokanővérem szülinapja közeledik, mi mással lephetném meg, mint saját készítésű ajándékkal. Nagyon szereti a dobozkákat, ezért ma készítettem neki egyet szalvétatechnikával.

1. Kiválasztottam három barnás-drappos színvilágú szalvétát, a natúr alapra dolgozva jól fog illeszkedni Gabika nappalijába.
















2. A tortás dobozról finom csiszolópapírral ledörzsöltem a beleégetett feliratot, amit nem sikerült, azt világos barna festékkel fedtem le. Nem alapoztam le az egész tetőt a festékkel, mert úgyis egy sötétebb szalvétát választottam rá, ami majdnem teljesen beborítja majd.

















3. A sarkokról eltávolítottam a réz díszeket és felragasztottam a doboztetőre a fő motívumot. Az aranydiós szalvétáról csak a törökös mintacsíkot vágtam le, ez került a doboz elejére és oldalaira.
















4. A bordűrös szalvétáról levágtam a szegély mintát. Még szárazon a kagylós kép egyik sarkához illesztettem ahonnan kiindulva lemértem jobbra és balra a következő sarokig a csík hosszát és ferdén levágtam a papírt. Ugyanígy tettem a szemköztes sarokkal is.
















5. Először az első sarokcsíkot ragasztottam fel úgy, hogy a doboztető oldalára hajtottam a fedőről lelógó bordűrmintát. Jól lenyomkodtam az éleket és felragasztottam a szemközti sarkot is.
















6. Miután az egész elég jól megszáradt, középbarna dekorfestékkel kétszer bekentem a doboz belső oldalait. Az alsó és felső lapokat nem, mert oda úgyis barna vászon került. A pontos mérés és vágás után a doboz alját és tetejét egyenletesen bekentem ragasztóval és rásimítottam a textilt.









7. A belső élekbe középbarnára festett hurkapálcikát ragasztottam forró ragasztóval, hogy a vászon széle ne rojtolózzon ki. Óvatosan nyomjuk az élbe a ragasztót, nem kell sok, mert különben kinyomódik a pálca behelyezésekor. Ha filcet, vagy posztót ragasztunk be, akkor a szegőre nincs szükség, de most én szebbnek találtam így a végeredményt.


















8. Az egész munkát kétszer átkentem vízbázisú decoupage ragasztólakkal és száradás után aranyszínű dekorfestékbe mártott puha ruhával áthúztam az éleket.
















9. A legvégén visszaragasztottam a réz sarkokat.

















2009. március 12., csütörtök

Csomózott fülikék / Micro macrame earrings ideas

Oldalamat ötletadónak szánom, nem célom az alaptechnikák ismertetése, itt a neten bárki könnyen rátalálhat azokra. Amikor még én kezdtem a kreatív hobbizást, nekem ez a lehetőség még nem volt adott.

A csomózás technikáját például egyenesen perui indián ismerősömtől tanultam valamikor a 80-as évek végén. Anyukám hímzőfonalaiból készítettem vagy harminc barátság karkötőt. Szebbnél szebbeket látok blogokban feltöltve de azért nézzétek meg az enyémeket is, már ami maradt belőlük. A többit ugyanis már elajándékoztam. :-)
















A sok karkötő után foglalkoztatni kezdett a gondolat, hogy mást is kellene készíteni ezzel a technikával. A fülbevaló szinte kínálta magát, mert akkoriban - úgy, mint manapság - látványos kelléke volt a divatnak.

Leírás:
Készítése megegyezik a karkötőével, de amikor elérjük a teljes szélességet, a két szélső szálra még rá kell csomózni pótszálakat, amivel tovább szélesítjük a munkát.















































Nem szükséges feltétlenül a szélesítés sem, egy gyöngy rojttal is feldobhatjuk kis fülinket.




2009. március 9., hétfő

Kincses ládikó

Ha már sok szép dolgot készítettünk, kell egy hely ahol tárolhatjuk őket. Mi más is felelne meg jobban ennek a célnak, mint egy kincses ládikó.

A nyers színű, fenyőből készült boros díszdobozt először narancs színű fapáccal kétszer lefestettem. Színben harmonizáló keleties motívumokat kerestem a szalvétáim között.

















Fő díszítőnek természetesen a cicás képeket választottam, a többi minta kiegészítő dekoráció lett. Miután körbevágtam a képeket és dísz-csíkokat, először a doboz tetején kezdem el ide-oda rakosgatva keresni a helyüket. Mikor mindegyiké meglett, felragasztottam őket egyesével.


































Ugyanígy készítettem el a ládikó elejét is.

































A végén két rétegben lekentem az egészet decoupage ragasztó-lakkal.
A mintákat egy kis arany modellfestékkel és csillámos ragasztóval dobtam fel.

2009. március 7., szombat

"Kisvirág" bonyolítva / Daisy chain variations

Minden évben van nálunk Ferenc napi búcsú. Tele bazárosokkal, kézművesekkel az egész Bakáts tér a Ráday és Bakáts utca. Egyik évben ott árult egy egyebek mellett kásagyöngyöt is áruló néni. Az egyszínű mellett, szép, harmonikus színösszeállítású vegyes csomagok is voltak, amiket egyszerűen nem bírtam otthagyni. Azért sem, mert Judit kolléganőm nyakában láttam egy édes kis virágos gyöngysort, amit anyukájától kapott és amit volt szerencsém később átfűzni, mert régi darab lévén elszakadt a sűrű viselésben.
Szóval ismét adva volt a probléma, virágot kell fűzni 1 mm-es gyöngyökből. Na ez lett belőle.


Köze nem volt ahhoz, amit Juditon láttam, viszont mivel már bőven a kétezres éveket tapostuk, elkezdhettem bújni a netet virágmintát keresve. Lelkesedésem átragadt Adri kolléganőmre is és azóta sem hagyta el, legalábbis erre következtetek abból ami ezen az oldalon található: www.beadadri.blogspot.com




Végre megtaláltam"kisvirág" leírását, kezdődhetett a játék.















Mi lenne, ha valahogy egyesíteném a virágfüzéreket? És íme sikerült! Háromféle változatot mutatok, egy rózsaszín nyakpántot és két karkötőt.
























Az aranyszínű karkötő újkorában olyan volt, mintha igazi aranyból lenne. Azóta sajnos fakult, de a csodálatos bronz gyöngyből készült három soros máig gyönyörű!





2009. március 6., péntek

"Indián nyaklánc" variációk / "Amulet bag" variations with patterns

Miután sikerült az első láncot megfűzni, sokáig nem gondolkoztam újabb változatok elkészítésén. Jöttek újabb felfedezésre váró technikák, drótékszer, csomózás és egyebek, de az egy másik történet...

Aztán mégis elkészült két további darab, a mintákat szintén közzé teszem fűzze bárki kedvére!


MINTÁK / PATTERNS

1. fehér - kék
2. fekete - piros
3. fehér - piros





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...